July 24, 2024

ssistalk.com

ssistalk.com

Fem situasjoner hvor forbrukslån kan bli nødvendig

Forbrukslån er ikke noe man bør ta lett på. Det finnes imidlertid tilfeller hvor et forbrukslån kan ha sin plass i en sunn økonomi. Selv de med god kontroll på økonomien sin kan komme ut for hendelser som de ikke er forberedt på. Dersom man da ikke har en bufferkonto eller får lånt penger av andre, kan forbrukslån være en gunstig finansieringskilde. Det finnes mange leverandører. På www.ya.no kan man få tilbud om både kredittkort og forbrukslån.

Det finnes tusen ting som kan skje som gjør at man får behov for penger. I det følgende er det listet opp noen typiske og noen mindre typiske tilfeller hvor forbrukslån kan være en kilde til finansiering. Banken legger seg ikke opp i hva pengene går til når man tar opp et forbrukslån, så lenge man betaler renter og avdrag på lånet til riktig tid. Dette kan man utnytte til sin fordel.

En uventet tannlegeregning

Et planlagt besøk hos tannlegen kan bli veldig dyrt. Et uventet besøk hos tannlegen kan bli enda dyrere. En krone koster for eksempel fra 5 000 kroner og oppover. Dette kan bli en påkjenning for de med stram økonomi. Dersom man vet at man har dårlige tenner kan det være verdt å undersøke om en tannhelseforsikring er noe man skal anskaffe seg. En tannhelseforsikring kan dekke akutte tannlegebesøk og være vel verdt pengene.

Dersom man ikke har tannhelseforsikring og heller ikke bufferkonto, så kan et forbrukslån være en mulig løsning for å dekke uforutsette tannlegebesøk. Fordelen med et forbrukslån i slike tilfelle er at man kan dra til utlandet for å få behandling dersom man ønsker å spare penger på det. Bare vær oppmerksom på at det er risiko forbundet med tannbehandling i utlandet og at vinninga fort kan gå opp i spinninga dersom man skulle være uheldig å få problemer i etterkant.

Bilen må på verksted

Det er vanskelig å regne på økonomi når det gjelder bilkjøp. Gamle biler må kanskje ofte på verksted for reparasjoner, mens nye biler også kan vise seg å by på uforholdsmessig dyre reparasjoner. En lyspære kan for eksempel være svindyr å skifte på nye biler. Uansett er bil noe som koster, og mange glemmer å sette av penger til drift av bil. Da er det ikke rart om man får seg et sjokk når verkstedregningen skal betales.

For den som har mulighet til det, kan det ofte lønne seg å ikke legge alle eggene i én kurv. Det vil si at man bør ikke gjøre seg så avhengig av bilen at driftsstans går utover dagliglivet. Det finnes mange alternative transportmetoder som er mye billigere enn bil. Sykkel og buss er gode alternativer. Dersom man har mulighet til det kan man sykle i en periode hvor bilen er på verksted.

Hvitevarer som må skiftes ut

Lite er så surt som en fryseboks eller vaskemaskin som ryker. Den alminnelige reklamasjonsfristen på hvitevarer er 5 år. Dersom det blir feil i løpet av denne perioden har man krav på ny vare. Dersom man har hvitevarer som er over 5 år gamle må man påregne at det kan bli behov for reparasjoner eller utskiftninger. Da kan man være i forkant og sette av penger til dette. En høyrentekonto er et godt alternativ for plassering av slike midler.

Levetiden på hvitevarer er ikke slik den en gang var. Ting nå til dags er ofte laget for å vare en viss periode før de må skiftes ut. Man kan ikke forvente at kjøleskapet eller vaskemaskinen skal vare i 10 år lengre. Ofte er det påfallende hvor kort tid etter at reklamasjonsfristen utløper man får problemer med tingene. Reparasjonskostnadene kan også bli så høye at man ikke har annet valg enn å kjøpe nytt.

Huset brenner ned

Dette er heldigvis noe de færreste av oss opplever i løpet av livet. Men konsekvensene blir enorme dersom man skulle være så uheldig at huset brenner ned. Man bør selvfølgelig ha både villa- og innboforsikring slik at man er dekket for slike ting, men i akuttfasen etter en slik dramatisk hendelse vil det være mange ting som må ordnes før man får dekket tapet av forsikringen. I en slik overgangsfase kan forbrukslån være en god løsning.

Rett etter en slik hendelse må man fortest mulig finne seg en ny plass å bo. Man trenger kanskje alt fra nye klær til møbler og inventar, samtidig som man er i en følelsesmessig vanskelig situasjon. Et forbrukslån kan finansiere alle slike ting. Så lenge man husker på å betale lånet raskt tilbake når man har kommet seg på fote igjen så er det en ok måte å finansiere uforutsette utgifter på.

Man mister jobben

  • Ta en risikovurdering av egen arbeidsplass
  • Sette seg inn i arbeidsmarkedet for det man jobber med
  • Vurdere livssituasjon for øvrig

Noen jobber er mer sikre enn andre. Dersom man er i en utsatt bransje hvor det i tillegg kan være vanskelig å få seg ny jobb, bør man ta mindre risiko i sin privatøkonomi. Det samme dersom man har ansvaret for små barn. Dersom man mister jobben vil man få arbeidsavklaringspenger. Men beløpet vil generelt sett bare være 66 % av lønna. Et forbrukslån kan i en overgangsfase være med å dekke opp det overskytende.